Ochrana laku auta - 6 způsobů jak zabránit jeho zničení

Ochrana laku auta – 6 způsobů jak zabránit jeho zničení

První dojem funguje nejen u lidí, ale i u aut. Když vidíte auto, automaticky jeho hodnotu a stáří odhadujete právě podle toho, co je vidět – tedy stavu jeho laku. Právě lak může o autě prozradit, jak se o něj jeho majitel stará. Je tedy jednoznačné, že se ochrana laku auta nevyplatí podceňovat.

Pojďme se podívat na negativní vlivy, které lak auta ničí a zaměřme se na způsoby, které nám s ochranou laku auta mohou pomoci.

Negativní vlivy pro lak auta

Na každém vozidle je lak postupem času vystavován nejrůznějším zkouškám. Jak v nich obstojí určuje, jak váš vůz bude působit.

Obecně by se dalo říci, že nechcete, aby docházelo k poškození laku. K tomu může docházet prostřednictvím níže zmíněných vlivů:

  1. Počasí (tuhé zimy a horká léta, sluneční záření)
  2. Chemikálie (trus ptáků, hmyz, posypová sůl)
  3. Poškrábání (větve, kartáče v myčce)
  4. Vzdušná koroze (náletová rez)

1. Keramická ochrana laku

V dnešní době je keramická ochrana laku (někdy také keramika) tou nejoddolnější ochanou, kterou pro ochranu laku auta můžete zvolit. Obsahuje totiž velké množství čistého oxidu křemičitého (SiO2), což má za následek

  1. dlouhodobou odolnost,
  2. extrémní odpuzování vody i nečistot a dokonce i
  3. mechanickou odolnost vůči poškrábání.

Keramickou ochranu lze na lak auta nanést v tloušťce dvou až tří mikronů. Můžete se spolehnout, že následující 2 až 3 roky bude vaše auto chráněno proti všem vlivům, zmíněným na začátku článku a zároveň se bude lesknout jako zrcadlo.

Pokud budete zároveň používat ještě šampon s neutrálním pH, nemusíte se o vůz prakticky starat. Díky keramickému povlaku se na karoserii nebudou tolik usazovat nečistoty a díky vlastnosti odpuzovat vodu všechna voda z karoserie ihned odteče.

Zní to jako ideální způsob, jak zachovat lak auta v perfektní kondici. Je tu ale háček? Ano, bohužel je. Před nanesením keramické vrstvy je nutná důkladná příprava laku, na který se bude nanášet. Keramický povlak totiž vyžaduje naprosto perfektní podklad a dokonce i nové laky je vhodné před aplikací ideálně strojně rozleštit.

Ochrana laku auta - 6 způsobů jak zabránit jeho zničení
Příprava na vrstvu keramické ochrany – rozlešťování laku auta

Před samotným leštěním je potřeba ještě

  1. Dokonale umýt karosérii
  2. Dekontaminovat lak (chemicky i mechanicky, pomocí clay)
  3. Dokonale odmastit.

Nanesení keramické ochrany je časově i fyzicky náročná činnost, která jednoznačně vyžaduje ruce odborníka

2. Tuhý vosk

V současnosti jednoznačně nejpopulárnější způsob jak za rozumnou cenu chránit lak auta. Vosk totiž odolá všem negativním vlivům zmíněným výše. Navíc odpuzuje vodu a dodá vysoký lesk.

Jednoznačnou nevýhodou je slabší výdrž vosku. Oproti zmíněné keramice, kde se životnost udává v rocích, u vosku se bavíme o 3 až 4 měsících. Pak je nutné voskovat znovu.

U syntetických vosků (sealanty) je pak výdrž vyšší, zhruba 6 až 12 měsíců.

Jeho schopnosti odrážet negativní vlivy jsou opět v porovnání s keramickou ochranou laku nižší. Proto se před zimním obdobím voskování karoserie nedoporučuje. A pokud, tak alespoň syntetickým voskem.

Před aplikováním vosku je (podobně jako u keramické ochrany) dokonale připravit podklad rozleštěním. Předtím je ale nutné podklad dokonale připravit (viz 3 body zmíněné u keramiky výše).

4. Neviditelný wrap

Jako nejdokonalejší řešení pro zachování laku auta se jeví tzv. wrap. Jde v podstatě o neviditelnou fólii, která auto kompletně překryje. Fólie se někdy označuje jako PPF fólie, což je zkratka pro Paint Protection Film, tedy něco jako ochranná vrstva laku. Lak je tak pod ochranou vrstvou dokonale konzervován.

Fólie má navíc schopnost automatických oprav. Pokud např. při mytí vzniknou škrábance do 0,15 mm, vlivem tepla se fólie „zatáhne“ a škrábance zmizí. Tento efekt se dá urychlit použitím fénu nebo horké vody.

Ochrana laku auta - 6 způsobů jak zabránit jeho zničení
Neviditelná folie (wrap) dokonale zakonzervuje lak.

V současné době můžeme vidět i designové wrapy, které umožní opravdu neuvěřitelné věci. Na internetu naleznete neskutečné kreace.

5. Autošampón s voskem

Šampón s voskem vydrží jen několik týdnů. Tato metoda, ale není nijak náročná. Zvládnete nanesení šampónu zcela sami. Šampon dodá autu lesk. Autošampón s voskem si můžete zakoupit i na nějaké lepší benzínové pumpě. Stojí okolo 300 Kč.

6. Detailer

Některé obsahují oxid křemičitý nebo podobné látky jako vosky. Detailer můžete aplikovat po každém umytí auta. Má odolnost proti nečistotám. Přípravek stačí nastříkat  na lak nebo na mikrovláknouvou utěrku, poté rozleštit a za 10 minut máte hotovo. Vydrží okolo 2 měsíců. Stojí okolo 300 Kč.

7. Vosky ve spreji

Poskytují ochranu laku po dobu několika měsíců. Je to rychlá a nenáročná aplikace. Výsledky nejsou takové jako u vosku nebo keramiky. Vosky ve spreji se dají použít na jakoukoliv barvu laku. Životnost je kolem 1 až 2 měsíců. Stojí okolo 200kč.

Top